Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Διαπολιτισμικότητα, κυκλική οικονομία και ψηφιοποίηση στο σχολείο της πόλης Αλίτους στη Λιθουανία : 8-12 Μαΐου 2023 (Job Shadowing)

Κατά το διάστημα 8 έως 12 Μαΐου 2023 ο εκπαιδευτικός του σχολείου μας  και Διευθυντής του ΓΕΛ ΔΕ Σαπών Βασιλειάδης Μιχαήλ στο πλαίσιο του διαπιστευμένου Σχεδίου με κωδικό 2022-1-EL01-KA122-SCH-000073292 και τίτλο «Εκπαιδευόμαστε για να δημιουργήσουμε το αειφόρο σχολείο : Διαπολιτισμικότητα, κυκλική οικονομία, βιώσιμη ανάπτυξη, ψηφιοποίηση» του προγράμματος ERASMUS KA122 βρέθηκε στην ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ στην πόλη του ΑΛΙΤΟΥΣ και στο σχολείο Alytus Jotvingiai Gymnasium (Alytaus Jotvingiu gimnazija). Στο πρόγραμμα αυτό ο Διευθυντής είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει job shadowing και να παρακολουθήσει τα εξής:

α) Προετοιμασία ενός καλά δομημένου και λεπτομερούς σχεδίου εκπαίδευσης, διδασκαλίας και εργασιών σχετικά με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας που βασίζονται στη συνεκπαίδευση και την εφαρμογή STEAM στη διαπολιτισμική τάξη.

β) Παρακολούθηση εργασιών στις τάξεις όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα σύμφωνα με το προγραμματισμένο αντικείμενο κυκλικής οικονομίας στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.

γ) Γνώση καλών πρακτικών που χρησιμοποιούνται σε άλλα σχολεία μέσω της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας STEAM.

δ) Γνώση των μεθόδων που εστιάζουν στα προβλήματα διδασκαλίας σε μαθητές με δυσκολίες στην μάθηση και  στην εκπαίδευση.

ε) Καινοτόμο μάθηση σε θέματα και μεθόδους διδασκαλίας για την αποφυγή εμποδίων στους μαθητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

ζ) Γνώσεις για τις εθνικές εξετάσεις της Λιθουανίας και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Τέλος παρακολούθησε δια ζώσης εργασίες, επισκέψεις και εκπαιδευτικά προγράμματα του τοπικού σχολείου σχετικά με δράσεις που αφορούν την κυκλική οικονομία, ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού έργου και το αειφόρο σχολείο.

Τις γνώσεις και τις εμπειρίες αυτές ο Διευθυντής μεταλαμπάδευσε στην σχολική μονάδα στους εκπαιδευτικούς και στην τοπική σχολική κοινότητα αλλά και την τοπική κοινωνία με ενημερώσεις και διαλέξεις.