Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Νέες Ψηφιακές Τεχνολογίες μέσω STEAM . Πολιτιστική και Περιβαλλοντική κληρονομιά στις πόλεις Πάντοβα και Βενετία

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS και της κινητικότητας προσωπικού ΚΑ122   που υλοποιεί το σχολείο μας,  πραγματοποιήθηκε η επιμόρφωσή μου στο σεμινάριο με  τίτλο  «Υπαίθρια εκπαίδευση μέσω νέων τεχνολογιών steam.  Εξερεύνηση, μελέτη και αφήγηση της Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής κληρονομιάς στις πόλεις Πάντοβα και Βενετία.».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διεξήχθη από  9 έως και 16 Απριλίου 2023 στην Πάντοβα της Ιταλίας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε διαδραστικές παρακολουθήσεις δια ζώσης μέσω νέων τεχνολογιών αλλά ταυτόχρονα και υπαίθριες επισκέψεις σε μουσεία -περιβαλλοντικά πάρκα που αποτελούν μνημεία ποικιλόμορφης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Σκοπός και διδακτικός στόχος ήταν η κατανόηση μεθόδων δράσεων και ενεργειών που αποβλέπουν στην προστασία-διερεύνηση και προώθηση της αέναης πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς των παραπάνω πόλεων, που τελούν υπό την αιγίδα της Unesco.  Μέσω της προώθησης των εκπαιδευτικών εργαλείων και μεθόδων διόρασης στο σχολείο , αλλά και των νέων ψηφιακών εργαλείων –μοντέλων,  ενθαρρύνονται οι καινοτόμες ιδέες και πρακτικές, για μια βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας αλλά και της πατρίδας μας γενικότερα. Οι στόχοι αυτοί εκπληρώνονται επίσης μέσω της διάδοσης και εξερεύνησης των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών θησαυρών που διαθέτουμε και αποτελούν κληρονομιά για όλες τις επόμενες γενεές.

 

Μανώλης Τσιάκος , Βιολόγος ΠΕ04.04 , Καθηγητής του Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών 

 

 Πάντοβα


 

 Βενετία


 

Βερόνα


 

Άγιος Αντώνιος, Εκκλησία μπαρόκ και βυζαντινού ρυθμού, Πάντοβα