Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Μικρές πράξεις με μεγάλο αντίκτυπο

 Γράφει ο Στυλιανός Κεχαγιάς, καθηγητής Αγγλικών στο ΓΕΛ ΔΕ Σαπών 

Σκοπός του σεμιναρίου στην Πορτογαλία από 17-21 Ιουλίου 2023 ήταν η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν να ενεργούν ως παράγοντες διευκόλυνσης των μαθητών, εμπνέοντας τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Γνωρίσαμε πραγματικά παραδείγματα για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε τα καταναλωτικά πρότυπα και να μειώσουμε την παραγωγή αποβλήτων. Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν με την παρακάτω σειρά για την αλλαγή είναι: Άρνηση να αγοράσουμε/χρησιμοποιήσουμε κάτι που δεν είναι πραγματικά απαραίτητο (ιεράρχηση αναγκών) - Μείωση των αντικειμένων και υλικών που χρησιμοποιούμε/συνετή χρήση - Επαναχρησιμοποίηση όσων γίνεται – Ανακύκλωση - Κομποστοποίηση κι έτσι να ηγηθούμε της πορείας από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στη δράση. 

Πραγματοποιήσαμε πρακτικές δραστηριότητες ανακύκλωσης και δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης με χαμηλό προϋπολογισμό με τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών (κατασκευή τσάντας από παλιά ρούχα και καλύμματος για σκεύη/πιάτα από οικολογικά υλικά, χρήση πλαστικών μπουκαλιών για φύτεμα μυρωδικών, κατασκευή σουβέρ από ανακυκλώσιμα υλικά) που μπορούν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα για εργασία στο σχολείο με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων σε περιβαλλοντικά θέματα.

Είχαμε επίσης τη δυνατότητα να μάθουμε από πρώτο χέρι με επίσκεψη σε μέρη της Λισαβόνας που αναπτύσσουν περιβαλλοντικά προγράμματα, όπως η φάρμα ζώων που επισκέπτονται τα σχολεία, ώστε να γνωρίσουν οι μαθητές τη βιοποικιλότητα χλωρίδας και πανίδας.