Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Social & Emotional Learning for succesful schools , 21-26 Αυγούστου 2023, Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Το Γενικό Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών τη σχολική χρονιά 2022-23 συμμετείχε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών Erasmus+ KA122 (SCH - Short-term projects for mobility of staff in school education). Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος ο εκπαιδευτικός του σχολείου μας Καλτσαράς Αδαμάντιος, Μαθηματικός, μετακινήθηκε από 21 έως 26 Αυγούστου 2023 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας με σκοπό τη συμμετοχή του σε σεμινάριο με θέμα : « Social and Emotional Learning for successful schools».

Οι  σημερινοί εκπαιδευτικοί γνωρίζουν ότι το κλειδί για τη βέλτιστη μάθηση βρίσκεται στη δημιουργία μιας σχολικής κοινότητας που υποστηρίζει, διδάσκει και διαμορφώνει τη Συναισθηματική και Κοινωνική Νοημοσύνη.

Οι μαθητές μας στο Διαπολιτισμικό σχολείο αντιμετωπίζουν έναν κόσμο σύνθετων σχέσεων που απαιτεί να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τις σχέσεις τους, τα συναισθήματά τους, να  αλληλεπιδρούν εποικοδομητικά με τους άλλους, και να λαμβάνουν ευθύνες.

Η παρακολούθηση του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε μέσα από πρακτικές και βιωματικές δραστηριότητες  με σκοπό την αυτογνωσία των εκπαιδευτικών , την ενσυναίσθηση αλλά και όλες εκείνες τις  κοινωνικές δεξιότητες που ανέδυαν τις  δική τους κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη.

Με συγκεκριμένα εργαλεία και στρατηγικές για τη διαχείριση συγκρούσεων στο διαπολιτισμικό σχολείο , τη μείωση του άγχους και την ανθεκτικότητα εξουσιοδοτήθηκαν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί στο σεμινάριο όχι μόνο να κάνουν δραστηριότητες SEL αλλά κάθε εκπαιδευτικός να γίνει εκπαιδευτής SEL.

Στο σεμινάριο αναπτύχθηκαν πεδία όπως : 

• Κατανόηση και εφαρμογή πτυχών του ολοκληρωμένου πλαισίου CASEL.

• Συναισθηματικός και κοινωνικός γραμματισμός.

• Μάθηση στο διαπολιτισμικό σχολείο σε περιβάλλον SEL.

• Αύξηση της αυτογνωσίας, της ενσυναίσθησης, της ανθεκτικότητας και της διεκδίκησης.

• Εφαρμογή στρατηγικών  για αποτελεσματική επικοινωνία, ενσυνειδητότητα και συνεργασία σε εξατομικευμένο πρόγραμμα.

• Περιβάλλον ενδυνάμωσης που θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να συνεχίσουν να δημιουργούν μια κουλτούρα SEL στα δικά τους σχολεία.