Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Erasmus+ KA122 : Job shadowing από 3 έως 7 Οκτωβρίου 2022 στο σχολείο Liceo Classico Statale N. Spedalieri στην Κατάνια της Σικελίας

Κατά το διάστημα 3- 7 Οκτωβρίου 2022 οι εκπαιδευτικοί του ΓΕΛΔΕ Σαπών, Καλτσαράς Αδαμάντιος (ΠΕ03) και Αλεξιάδου Σταυρούλα (ΠΕ02), επισκέφτηκαν το Liceo Classico Statale N. Spedalieri στην Κατάνια της Σικελίας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν job shadowing (σκιά εργασίας) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA122.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Liceo Classico Statale N. Spedalieri οι δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρακολούθησαν μαθήματα της ειδικότητάς τους, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών με τους Ιταλούς συναδέλφους ως προς τη διδασκαλία, αλλά και τη διαχείριση της πολυπολιτισμικής τάξης. Συγχρόνως, παρακολούθησαν μαθήματα σχετικά με την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τα οποία είναι ενταγμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του συγκεκριμένου σχολείου, προκειμένου να διαπιστώσουν τον τρόπο σύνδεσής τους με άλλους κλάδους μαθημάτων, την απήχησή τους στους μαθητές, αλλά και τα πρακτικά οφέλη τους στη σχολική μονάδα γενικότερα.

Επίσης, ενημερώθηκαν για το ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα, τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου και το πώς εφαρμόζεται σε αυτό η ψηφιοποίηση σε όλους τους τομείς, ώστε να επιτευχθεί η ζητούμενη αειφορία. Τέλος, με δεδομένο ότι το Liceo Classico Statale N. Spedalieri βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Κατάνιας ξεναγήθηκαν σε μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία της και ενημερώθηκαν για την ένταξή τους σε σχολικά προγράμματα σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς αποτελούν και αυτά τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος και υφίστανται τις αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μετά την επιστροφή τους οι δύο εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν την εμπειρία τους και τις καλές πρακτικές που αποκόμισαν με τους συναδέλφους, αλλά και τους μαθητές τους, προσπαθώντας να εφαρμόσουν σταδιακά κάποιες από αυτές, ώστε να δημιουργήσουμε το αειφόρο σχολείο που επιθυμούμε.